Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodás

Kereskedelmi Program

A Kamara azért hozta létre Kereskedelmi Programját, hogy segítse a vállalatok felkészülését az export tevékenységre. A legnagyobb regionális és magyarországi vállalatokkal együttműködve a Kamara célja az, hogy a hazai piacról való kilépéshez segítséget nyújtson mind a tervezésben, előkészítésben és a végrehajtásban.

A Kamara Kereskedelmi Programjának számos célkitűzése között a legfontosabb, hogy segítse a magyar és regionális vállalatok exporttevékenységen keresztüli növekedését. A programon keresztül az alábbiakat szeretnénk elérni:

 • Figyelem felhívása a kanadai exportlehetőségekre és magára az export tevékenységre.
 • Információ megosztása a kanadai piacról és szektorról. Az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény további kiemelkedő exportlehetőségeket kínál.
 • Exportra való felkészültség felmérése az érdekelt vállalatok esetében. Egy ingyenes on-line felmérés és az ezt követő személyes konzultáció keretein belül felmérjük, hogy az adott vállalat mennyire felkészült az export tevékenység elkezdésére. Ezen felül internetes és egyéb erőforrásokat is rendelkezésre bocsátunk a Kanadába irányuló export kapacitásának növelése érdekében.
 • Kapcsolatépítés lehetősége üzleti partnereinkkel és ügyfeleinkkel, kereskedelmi célú látogatások szervezése Kanadába.
 • Üzleti jelenlét megalapozása Kanadában. Segítségünkkel megtalálja a legmegfelelőbb banki, jogi kapcsolatokat, irodát bérelhet, mindezt azért, hogy vállalkozása zökkenőmentes kanadai indulását biztosítsuk.

 

Legyen Kanada a belépője a nemzetközi kereskedelembe

A CETA befektetésekről szóló fejezete elősegíti a tengerentúli befektetéseket úgy, hogy kanadai és EU tagállamok részére biztonságot, stabilitást, átláthatóságot biztosít egymás területén történő befektetés esetén.

CETA befektetési rendelkezései

A szabadkereskedelmi egyezmény úgy bátorítja a befektetőket, hogy korlátozza a rájuk vonatkozó piaci megszorításokat. Kanada és az EU nem korlátozhatja a másik fél befektetőit sem méretükben, sem külföldi tulajdonarányban, jogi formájukban, sem a cégalapítást, terjeszkedést nem köthetik teljesítményhez, az esetben hogy létrehozzák, vagy kiterjesszék meglévő vállalkozásukat a másik fél területén export, import tevékenységben.

Egyenlő bánásmód elve

A CETA biztosítja kanadai és EU befektetők részére az igazságos és egyenlő bánásmódot. Mindkét fél köteles a másik területről érkező befektetőket ugyanolyan, nem korlátozó elbánásban részesíteni, mint amit saját befektetőik vagy harmadik fél vállalatai részére biztosítanak.

Befektetők védelme

 • Mind Kanada, mind az EU köteles az igazságos és méltányos elbánás, valamint a teljes körű védelem nemzetközi jogi elvei alapján eljárni a befektetőkkel szemben.
 • Egyik fél kormánya sem államosíthatja, vagy sajátíthatja ki a befektetéseket sem közvetett, sem közvetlen módon; kivétel ez alól, ha társadalmi céllal, az összes jogi követelménynek megfelelve, az egyenlő bánásmód elvét betartva, teljes körű kompenzációt megfizetve jött létre a befektetés.
 • Mindkét fél köteles a kifizetéseket haladéktalanul és maradéktalanul teljesíteni olyan devizában, mely kötöttségek nélkül konvertálható.
 • A CETA a befektetők részére hozzáférést biztosít egy független szakértői bírósághoz, mely megvizsgálja, hogy a befektetőt érte-e hátrány a CETA befektetésekről szóló fejezetének megsértésével; amennyiben igen, úgy a kompenzációról is dönt.
 • A befektetésekről szóló fejezet kötelezettségei nem befolyásolják az egyes kormányok törvényalkotását legitim célkitűzések meghozásában, amennyiben azok az előírások az egyenlő bánásmód elvét nem sértik és alkalmazásuk nem önkényes.

 

Előnyök és lehetőségek az EU-ból érkező befektetők részére

 • Megnövekedett piaci hozzáférés – a CETA a Kanadában működő vállalatok részére kiemelten ajánlani fogja az EU és Észak-Amerika piacait.
 • Fokozott befektetői védelem – a CETA kanadai és európai befektetők részére nagyobb biztonságot, átláthatóságot és védelmet fog nyújtani.
 • Befektetői szigorítások csökkentése – a Kanadai Befektetési Törvény hatálya alá tartozó felülvizsgálati limit megemelése 600 millióról 1,5 milliárdra (kanadai dollár) a CETA hatályba lépése után
 • Más országokkal szembeni előnyök Amerikában – az európai befektetők kiemelt célpiacai (Egyesült Államok, Mexikó, Brazília) sem rendelkeznek mind a 28 tagállamra vonatkozó egyezményes megállapodással

 

Miért fektessen be Kanadában?

 • Befogadó üzleti környezet – a G-20 országok közül Kanada a legmegfelelőbb ország a piaci nyitásra.
 • Biztos növekedési ütem – az elmúlt évtizedben a G-7 országok közül Kanada gazdasági növekedése volt a legnagyobb
 • Egyedülálló piaci lehetőségek – amint a Kanada – Európai Unió közötti Szabadkereskedelmi és Partnerségi Megállapodás hatályba lép, a Kanadában lévő külföldi befektetők részére biztosított a belépés az EU és a NAFTA piacaira.
 • Magasan képzett munkavállalók – a kanadai munkavállalók az egyik legmagasabban képzettek az OECD-tagállamokon belül; a munkaképes lakosság fele felsőfokú képzettséggel rendelkezik.
 • Alacsony adózási költségek – Kanadában a teljes vállalati adó mértéke messze a legalacsonyabb a G-7 országok közül, valamint 46%-kal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.
 • Versenyképes K+F környezet – Kanada kínálja a legalacsonyabb vállalati költségeket a G-7 tagországok körében a K+F tekintetében, amely 15,8%-kal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.
 • Pénzügyi stabilitás – immár hét egymást követő évben nyilvánította a World Economic Forum Kanada bankrendszerét a világon a legkiszámíthatóbbnak.
 • Nagyszerű hely befektetni, dolgozni, élni – Kanada multikulturális ország, világhírű egyetemekkel, általános egészségbiztosítással, tiszta és barátságos városokkal. Az OECD felmérése alapján Kanada a G-7 országok között a legkiemelkedőbb az életfeltételeket és az életminőséget tekintve.