Főoldal

CETA

A mai naptól, azaz szeptember 21-től megszűnik a Magyarország és Kanada között érvényben lévő vámok 98%-a. Fontos pillanat ez Kanada, az EU és Magyarország számára, mivel ezennel ideiglenes alkalmazás formájában hatályba lép a Kanada és az EU közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA). A kanadai és a magyar vállalkozások előtt nyíló számtalan új lehetőségnek köszönhetően e lényeges mérföldkő elmélyíti, és egyúttal kiszélesíti a Kanada és Magyarország között fennálló stabil kétoldalú kapcsolatot, amelyet a több mint 340 000, magyar gyökerekkel rendelkező kanadai állampolgárnak köszönhetően fennálló személyes kötelékek még szorosabbra fűznek.

Az EU és Kanada közötti kereskedelem már most is jelentős méreteket ölt, a CETA azonban mindenki számára kedvező változásokat hoz majd. Ma reggeltől kezdve e progresszív szabadkereskedelmi megállapodás új lendületet ad a kétirányú kereskedelem bővülésének, az új gazdasági lehetőségek előmozdításának, valamint a Kanada és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésének.

Mostantól Magyarország Kanadába irányuló gyakorlatilag teljes exporttevékenysége vámmentes, így a fő gépjárműipari, elektronikai és agrár-élelmiszeripari termékek kivitele is, amelyek ezáltal a költségeket tekintve még versenyképesebbé válnak. Azok a magyar vállalkozások pedig, amelyek világszínvonalú technológiákat és termékeket kívánnak beszerezni, vámmentesen importálhatnak vezető kanadai árucikkeket és szolgáltatásokat.

Az árukereskedelem terén érvényesülő előnyökön túl a CETA-nak köszönhetően a kanadai és magyar vállalkozások minden korábbinál szélesebb hozzáférést kaphatnak a közbeszerzési lehetőségekhez. Az Atlanti-óceán két oldalán működő vállalkozások – közülük is elsősorban a kisebb vállalkozások – a fokozott jogbiztonság, a munkavállalók intenzívebb mobilitása, valamint általában véve egyszerűbb szabályok és eljárások előnyeit élvezhetik majd.

A CETA azonban nem csak gazdasági előnyöket kínál, hiszen egy olyan új, progresszív kereskedelmi megállapodásról van szó, amelynek célja a globalizáció pozitív irányú befolyásolása. A CETA többek között azért jelent hatalmas áttörést, mert a gazdasági növekedéssel együtt a munkavállalói jogok védelmét és a magas szintű környezetvédelmet is biztosítja.

A CETA félreérthetetlenül jelzi, hogy Kanada és az EU hisz a nyitott társadalmakban és gazdaságokban: ezek ugyanis összefüggnek egymással, és új befektetések, vállalkozások és munkahelyek révén egyfelől előmozdíthatják polgáraink jólétét, másfelől megvédik a kormányok jogát a közérdekből való szabályozásra és a legfontosabb közszolgáltatások nyújtására. Magyarország számára különösen fontos, hogy a CETA keretében továbbra is érvényben maradnak az olyan területekre vonatkozó előírásaink és szabályozásaink, mint a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság, ezen belül pedig a géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO) vonatkozó előírások.

A CETA azt is jelzi, hogy a világ több területén elhatalmasodó nyugtalanság és bizonytalanság ellenére mi továbbra is hidakat építünk, és továbbra is nyitottak vagyunk a világ felé.

Kanada és az EU – és azon belül Magyarország – között régóta szoros baráti és stratégiai partnerség áll fenn. E megállapodással pedig megteremtettük az alapokat a kereskedelmi megállapodások új generációja számára. Bízunk abban, hogy a kanadai és magyar vállalkozások kiaknázzák a CETA által kínált előnyöket, és ezáltal a következő hónapokban és években tovább erősödnek a Kanada és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok.

Mától él a CETA - Magyarország is nyer vele


Üdvözöljük a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamaránál!

A Kamara szervezete azon dolgozik, hogy Kanada és Magyarország közötti kapcsolatokat tovább mélyítse és kiszélesítse, különös tekintettel az üzleti növekedés, fejlődés és humán kapcsolatrendszer terén.

Szervezetünk több, mint 20 éves fennállása alatt mind a Magyarországon működő kanadai, mind a magyar vállalkozásokat segítette, valamint az olyan magánszemélyeket is, akik Kanadával kívántak üzleti kapcsolatot létesíteni.

Kiváló lehetőséget biztosítunk arra, hogy partnereink alaposan megismerjék a kanadai üzleti kultúrát, és segítségünkkel vállalkozásuk sikeresen felkészülhet a kanadai piacon való megjelenésre.

Kamaránk tagjaként tapasztalt és széleskörű üzleti tudással rendelkező közösségbe léphet, ahol különböző előnyökkel járó szolgáltatások segítik céljainak elérését. Csak néhány programjaink közül: Kereskedelmi Program, szemináriumok, networking, személyre szabott konzultáció.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírása után még több együttműködési lehetőséget látunk a két régió közötti kapcsolatok terén. Úgy véljük, ezen lehetőségek az üzleti, kereskedelmi és baráti kapcsolatokat is előremozdítják majd.

Reméljük, hogy az Ön vállalkozását is tudja majd segíteni a Kamara által kínált támogatás, és lehetőségünk nyílik arra, hogy közösen hozzunk létre egy újabb sikeres kanadai – magyar együttműködést.

Várjuk megtisztelő jelentkezését.

 

Nicholas Sárvári,
Elnök,
Kanadai-Magyar

Kereskedelmi Kamara

 

 

 

 

 MORE ABOUT CCCH

 

News