CETA sajtóközlemény

CETA

A mai naptól, azaz szeptember 21-től megszűnik a Magyarország és Kanada között érvényben lévő vámok 98%-a. Fontos pillanat ez Kanada, az EU és Magyarország számára, mivel ezennel ideiglenes alkalmazás formájában hatályba lép a Kanada és az EU közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA). A kanadai és a magyar vállalkozások előtt nyíló számtalan új lehetőségnek köszönhetően e lényeges mérföldkő elmélyíti, és egyúttal kiszélesíti a Kanada és Magyarország között fennálló stabil kétoldalú kapcsolatot, amelyet a több mint 340 000, magyar gyökerekkel rendelkező kanadai állampolgárnak köszönhetően fennálló személyes kötelékek még szorosabbra fűznek.

Az EU és Kanada közötti kereskedelem már most is jelentős méreteket ölt, a CETA azonban mindenki számára kedvező változásokat hoz majd. Ma reggeltől kezdve e progresszív szabadkereskedelmi megállapodás új lendületet ad a kétirányú kereskedelem bővülésének, az új gazdasági lehetőségek előmozdításának, valamint a Kanada és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésének.

Mostantól Magyarország Kanadába irányuló gyakorlatilag teljes exporttevékenysége vámmentes, így a fő gépjárműipari, elektronikai és agrár-élelmiszeripari termékek kivitele is, amelyek ezáltal a költségeket tekintve még versenyképesebbé válnak. Azok a magyar vállalkozások pedig, amelyek világszínvonalú technológiákat és termékeket kívánnak beszerezni, vámmentesen importálhatnak vezető kanadai árucikkeket és szolgáltatásokat.

Az árukereskedelem terén érvényesülő előnyökön túl a CETA-nak köszönhetően a kanadai és magyar vállalkozások minden korábbinál szélesebb hozzáférést kaphatnak a közbeszerzési lehetőségekhez. Az Atlanti-óceán két oldalán működő vállalkozások – közülük is elsősorban a kisebb vállalkozások – a fokozott jogbiztonság, a munkavállalók intenzívebb mobilitása, valamint általában véve egyszerűbb szabályok és eljárások előnyeit élvezhetik majd.

A CETA azonban nem csak gazdasági előnyöket kínál, hiszen egy olyan új, progresszív kereskedelmi megállapodásról van szó, amelynek célja a globalizáció pozitív irányú befolyásolása. A CETA többek között azért jelent hatalmas áttörést, mert a gazdasági növekedéssel együtt a munkavállalói jogok védelmét és a magas szintű környezetvédelmet is biztosítja.

A CETA félreérthetetlenül jelzi, hogy Kanada és az EU hisz a nyitott társadalmakban és gazdaságokban: ezek ugyanis összefüggnek egymással, és új befektetések, vállalkozások és munkahelyek révén egyfelől előmozdíthatják polgáraink jólétét, másfelől megvédik a kormányok jogát a közérdekből való szabályozásra és a legfontosabb közszolgáltatások nyújtására. Magyarország számára különösen fontos, hogy a CETA keretében továbbra is érvényben maradnak az olyan területekre vonatkozó előírásaink és szabályozásaink, mint a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság, ezen belül pedig a géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO) vonatkozó előírások.

A CETA azt is jelzi, hogy a világ több területén elhatalmasodó nyugtalanság és bizonytalanság ellenére mi továbbra is hidakat építünk, és továbbra is nyitottak vagyunk a világ felé.

Kanada és az EU – és azon belül Magyarország – között régóta szoros baráti és stratégiai partnerség áll fenn. E megállapodással pedig megteremtettük az alapokat a kereskedelmi megállapodások új generációja számára. Bízunk abban, hogy a kanadai és magyar vállalkozások kiaknázzák a CETA által kínált előnyöket, és ezáltal a következő hónapokban és években tovább erősödnek a Kanada és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok.

Mától él a CETA - Magyarország is nyer vele